Τα βασικά σημεία των φορολογικών δηλώσεων

Στις φετινές φορολογικές δηλώσεις η κατάσταση θα είναι παρόμοια με τη περσινή. Έτσι εδώ θα μιλήσουμε για τις δηλώσεις που υποβάλλονται το 2013 και αφορούν εισοδήματα του 2012. Ανά κατηγορία έχουμε :

Αφορολόγητο

Το αφορολόγητο παραμένει στις 5000 ευρώ ενώ για τους νέους ως 30 ετών και για τους συνταξιούχους το ποσό είναι 9000 ευρώ. Το αφορολόγητο των 9000 ευρώ ισχύει εφ’ όσον το εισόδημά τους δεν ξεπεράσει αυτό το ποσό. Σε περίπτωση που το ξεπερνάει τότε το αφορολόγητο περιορίζεται στις 5000 ευρώ.

Συλλογή αποδείξεων

Η συλλογή αποδείξεων θα ισχύει κανονικά και τη φετινή χρονιά. Έτσι λοιπόν πρέπει να συλλέξουμε αποδείξεις οι οποίες θα αντιστοιχούν στο 25% του εισοδήματος. Η μη κάλυψη του ποσού των αποδείξεων θα επιφέρει πρόστιμο επί του ποσού που μας υπολείπεται 10%.

Αν το εισόδημα υπερβαίνει τα 60000 ευρώ τότε οι αποδείξεις δεν μπορεί να υπερβαίνουν το ποσό των 15000 ευρώ.

Εισφορά αλληλεγγύης

Στην εισφορά αλληλεγγύης έχουμε τέσσερις συντελεστές ανάλογα με το δηλούμενο εισόδημα.

Για εισοδήματα από: 12001 ευρώ έως 20000 ποσοστό 1% επι του ποσού

20001 έως 50000 ποσοστό 2%

50001 έως 10000 ποσοστό 3%

100001 και άνω ποσοστό 4%

Τέλος επιτηδεύματος

Αυξήσεις έχουμε στο τέλος επιτηδεύματος. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν 650 ευρώ (αντί 500 πέρσι) και οι επιχειρήσεις 1000 ευρώ (αντί 500 ευρώ πέρσι). Να σημειωθεί ότι απαλλάσσονται αυτοί που δεν έχουν συμπληρώσει 5 έτη από την έναρξη του επαγγέλματος και αυτοί που ακούν επιχείρηση σε χωριά έως 500 κατοίκους και σε νησιά έως 3100 κατοίκους ενώ απαλλάσσονται και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας.

Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους, καθώς και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους ( όπως το νησί μας) , θα καταβάλλουν, αντίστοιχα, 800 ευρώ (από 400 σήμερα) και 550 ευρώ(από 400 σήμερα).

Εδώ να σημειώσουμε ότι όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρούν τις προϋποθέσεις, βάσει του νέου νομοσχεδίου ( αμειβόμενοι με μπλοκάκι) , για να φορολογούνται ως μισθωτοί, θα πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ για τα φετινά εισοδήματα(όπως δηλαδή και για τα περσινά), ενώ από την επόμενη χρονιά απαλλάσσονται.

Τεκμήρια

Τα τεκμήρια θα ισχύουν όπως και τη περσινή χρονιά. Έτσι ακόμη και αν το πραγματικό εισόδημα ανέρχεται στις 5000 ευρώ, λόγω των ελάχιστών τεκμήριων διαβίωσης που είναι 3000 ευρώ για άγαμους και 5000 ευρώ για έγγαμους, στα οποία θα προστεθούν και τα τεκμήρια από κατοικίες, τα ΙΧ αυτοκίνητα κλπ με αποτέλεσμα πολλοί να φορολογηθούν σύμφωνα με τα τεκμήρια τα οποία θα υπερβαίνουν τα 5000 ευρώ.

Δαπάνες

Ενδεικτικά αναφέρω κάποιες δαπάνες που μειώνουν το Φόρο με ποσοστό 10%.

  • Δαπάνες Ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης με μέγιστη έκπτωση φόρου τις 3000 ευρώ
  • τα ενοίκια κύριας κατοικίας έως το ποσό των 1000 ευρώ δηλαδή έκπτωση έως 100 ευρώ
  • οι τόκοι στεγαστικών δανείων για απόκτηση Α κατοικίας για τους τόκους που αντιστοιχούν σε τμήμα του δανείου ως τις 200000 ευρώ και ως 120 τμ, ενώ το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1500 ευρώ
  • τα ασφάλιστρα ζωής έως το ποσό των 3000 ευρώ δηλαδή έκπτωση 300 ευρώ
  • οι υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολούμενων ( ΟΑΕΕ)

Κάποιες αλλαγές

  • Φέτος θα υποβάλλουν δήλωση όλοι όσοι είναι 18 ετών και πάνω είτε έχουν εισόδημα είτε όχι.
  • Πρέπει να δηλωθούν όλα τα εισοδήματα τα οποία μέχρι τώρα δεν ήταν υποχρεωτικό να δηλωθούν ακόμη και αυτά που φορολογούνται αυτοτελώς ( τόκοι καταθέσεων, ομόλογα, μερίσματα εταιρειών) ή αυτά που απαλλάσσονται από τη φορολογία εισοδήματος( ΕΚΑΣ, επιδόματα τριτέκνων ή πολύτεκνων, αναπηρικές συντάξεις).
  • Οι δηλώσεις θα αποσταλούν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.

Συμπερασματικά

Παρατηρούμε ότι οι φετινές δηλώσεις έχουν τα βασικά στοιχεία των περσινών. Ωστόσο η δήλωση όλων των εισοδημάτων, όπως είναι οι τόκοι των καταθέσεων, μπορεί να κρύβει παγίδες καθώς τα εισοδήματα αυτά θα προστεθούν στα λοιπά εισοδήματά προκειμένου να υπολογιστεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης με αποτέλεσμα κάποιοι να πληρώσουν περισσότερα. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα τεκμήρια καθώς άτομα με χαμηλό εισόδημα θα βρεθούν να πληρώνουν φόρο.

Καλό κουράγιο σε όλους.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΙΚΕ ΣΤΗ ΘΑΣΙΑΚΗ ΤΟΝ ΜΑΪΟ

Δημοσιεύθηκε στην Accounting, Logistics, ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ, Φορολογικές υπηρεσίες και χαρακτηρίσθηκε , , , , , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

10 + twenty =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.