Προγραμματίστε καλά πριν επενδύσετε

Συνεχώς ακούμε για διάφορα προγράμματα και για νέες επιδοτήσεις. Επιδοτούν τις άνεργες γυναίκες για να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση ενώ υπάρχει και το πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ίσως να υπάρχουν και άλλα διάφορα. Σκοπός δεν είναι να θιχτεί κανένας όσο να ενημερωθούν όλοι για κάποια βασικά πράγματα δίχως νούμερα και πράξεις.

Αυτές λοιπόν οι χρηματοδοτήσεις εν μέρει ξεσηκώνουν τον κόσμο με αποτέλεσμα πολλοί να νομίζουν ότι το κράτος ξαφνικά θα μοιράσει λεφτά για να βοηθήσει τους επιχειρηματίες η τέλος πάντων αυτούς που θέλουν να γίνουν. Καθώς, ναι υπάρχουν επιδοτήσεις, υπάρχουν τα προγράμματα και προφανώς και τα χρήματα αφού αυτά είναι κοινοτικά ( της Ευρώπης), ωστόσο ο κόσμος είναι τόσο πολύ οικονομικά ακατάστατος που περιμένει πως και πώς να βρεθεί μια οικονομική λύση που με μαγικό τρόπο θα δώσει διέξοδο στα προβλήματα τους.

Η μαγική λύση λοιπόν δεν υπάρχει. Κανένας δεν μοιράζει λεφτά και κανένας δεν χαρίζει. Το να ξεκινήσει κανείς μια νέα επιχείρηση δεν είναι απλή υπόθεση. Ανάλογα με τη δουλειά ( επάγγελμα) που διαλέγει κάποιος θα πρέπει προηγουμένως να σκεφτεί όλα τα προαπαιτούμενα για να μπορέσει να ξεκινήσει( άδειες, ασφαλιστικά ταμεία, ενοίκια κλπ). Το πρώτο που θα πρέπει να κάνει είναι να μάθει κάποιες θεωρητικές πληροφορίες σχετικά με αυτό που τον ενδιαφέρει. Εφόσον λοιπόν βάλει κάτω όλα τα δεδομένα στη συνέχεια πρέπει να δει τα οικονομικά του. Ποιο είναι αυτό το ποσό που διαθέτει και πως μπορεί να το αξιοποιήσει καλύτερα. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ξεκινήσει κάποιος δίχως προηγουμένως να έχει κάνει ένα ταμείο, ακόμη και δάνειο να θέλει να πάρει θα πρέπει με κάποιο τρόπο να αποδεικνύει ότι έχει εισοδήματα ή είχε εισοδήματα ή στη χειρότερη περίπτωση να έχει κάτι στο όνομά του για να το βάλει υποθήκη ώστε αν δεν πληρώσει να το πάρει η τράπεζα. Στη συνέχεια μπορεί εφ’ όσον βρει τα χρήματα( είτε αυτά είναι δικά του είτε δανείζεται) να κάνει έναν έστω στοιχειώδη προϋπολογισμό ( με μολύβι και χαρτί για παράδειγμα). Να σημειώσει όλα τα έξοδα που απαιτούνται και να κρίνει στη συνέχεια ανάλογα με τη τσέπη του.

Έπειτα θα προβεί στην απόφαση να επενδύσει και στη συνέχεια μπορεί να ψάξει και για άλλους τρόπους χρηματοδότησης και ένας από αυτούς είναι και τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Ωστόσο και εκεί τίποτα δεν είναι δεδομένο. Κανένας δεν μας εξασφαλίζει ότι θα πάρουμε τα χρήματα. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι είτε πρόκειται για νέο επιχειρηματία είτε για παλαιότερο( που ήδη έχει κάτι) καλό θα ήταν να το σκεφτεί καλά πριν ξεκινήσει κάτι και ιδίως όταν βλέπει ότι τα οικονομικά του δεν είναι και ιδιαίτερα ανεβασμένα. Συνήθως στα επιδοτούμενα προγράμματα πρώτα φτιάνεις και μετά παίρνεις. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που μπορεί υπό κάποιες προϋποθέσεις να σου δώσουν κάποια προκαταβολή. Ωστόσο πρέπει πάντα να παίρνουμε τα μέτρα μας και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε, καθώς αν κάτι πάει στραβά και χαθεί η επιδότηση, και το ταμείο είναι μείον, θα μπορέσεις να ανταπεξέλθεις αν έχεις κάνει άνοιγμα; Για αυτούς που έτσι και αλλιώς θα επένδυαν καθώς έχουν τα χρήματα θα ετοιμάσουν τα χαρτιά τους για επιδότηση και αν εγκριθούν ακόμη καλύτερα. Με λίγα λόγια καλό είναι πριν ξεκινήσετε το οτιδήποτε να μιλάτε με κάποιον ειδικευμένο όπως είναι κατά κύριο λόγο ένας οικονομολόγος ή ένας σύμβουλος επιχειρήσεων και ένας λογιστής στη συνέχεια. Ο κάθε ένας από αυτούς θα έχει να σας δώσει και από ένα τουλάχιστον στοιχείο ώστε να βοηθηθείτε καλύτερα για να πάρετε τη τελική σας απόφαση.

Δημοσιεύθηκε στην Accounting, Logistics, ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ, Φορολογικές υπηρεσίες και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

three × 2 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.