Πώς να καλύψουμε τα τεκμήρια

Σε προηγούμενο άρθρο είχα αναφερθεί στο τι θα πρέπει φέτος να προσέξουμε στις δηλώσεις. Εδώ θα αναφερθούμε στα τεκμήρια τα οποία είναι ιδιαίτερα αυξημένα και πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή καθώς υπάρχει ο κίνδυνος οι φορολογούμενοι για ένα αυτοκίνητο που έχουν ή για ένα σπίτι να βρεθούνε να πληρώσουν φόρο. Αφού θα φορολογηθούν όχι με βάση τα πραγματικά τους έσοδα άλλα για μεγαλύτερα έσοδα τα οποία θα προκύψουν με την εφαρμογή των τεκμηρίων. Σε αυτό αν προσθέσουμε και το μικρό αφορολόγητο των 5000 ευρώ τότε καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για ακόμη μεγαλύτερο φόρο σε σύγκριση πάντα με πέρσι. Να τονίσουμε ότι τεκμήριο με απλά λόγια σημαίνει ότι εφ’ όσον μπορούμε και έχουμε στη κατοχή μας ένα ακίνητο ή ένα αυτοκίνητο ή ένα σκάφος θεωρείται ότι για να τα έχουμε μπορούμε να τα συντηρούμε και άρα σύμφωνα με τη νομοθεσία και ανάλογα με διάφορα κριτήρια αυτά μετατρέπονται σε τεκμήρια και άρα σε έσοδα και εν ολίγοις σε φόρο.

Χάριν συντομίας αναφέρω μόνο μια περίπτωση τεκμηρίων, έτσι μέχρι 80τμ κατοικία η ετήσια δαπάνη είναι 40 ευρώ το τμ ενώ για ι.χ μέχρι 1200 κυβικά η δαπάνη είναι 4.000 ευρώ. Για παράδειγμα για κάποιον που θα υποβάλει φορολογική δήλωση με μηδενικό εισόδημα αλλά έχει κύρια κατοικία 60 τ.μ. και ένα αυτοκίνητο 1.200 κυβικών εκατοστών η εφορία θα υπολογίσει ότι ο συγκεκριμένος φορολογούμενος έχει ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης 3.000 ευρώ και έξοδα 2.400 ευρώ για τη χρήση και τη συντήρηση της κατοικίας και άλλα 4.000 ευρώ για το αυτοκίνητο. Συνολικά το τεκμαρτό του εισόδημα είναι 9.400 ευρώ και άρα τα 4.400 ευρώ που είναι πάνω από το νέο αφορολόγητο των 5.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 10% και έτσι προκύπτει φόρος 440 ευρώ.

Παρακάτω αναφέρομαι σε ορισμένους τρόπους που μπορούμε να καλύψουμε αυτά τα τεκμήρια.

Ένας πρώτος τρόπος είναι να επικαλεστούμε την ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών. Είναι εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν στο παρελθόν και έχετε ήδη φορολογηθεί για αυτά είτε πρόκειται για χρήματα που προήλθαν από διάφορα άλλα γεγονότα. Όπως τη σύναψη ενός δανείου ή τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων κ.α. Μπορούμε να επικαλεστούμε ανάλωση σε όσα χρόνια θέλουμε πιο πίσω αρκεί αυτά να είναι στη σειρά και αφού απ’ τα κεφάλαια αυτά αφαιρέσουμε τις τυχόν τεκμαρτές δαπάνες που ίσχυαν για εκείνο το έτος. Π.χ την δαπάνη που ίσχυε πέρσι για ένα ι.χ που είχαμε ή ένα σκάφος. Αφαιρούμε με λίγα λόγια τις τεκμαρτές δαπάνες και αν δεν υπάρχουν αυτές τότε αφαιρούμε το ελάχιστο όριο που δεν μπορεί να είναι κάτω από 3000,00 ευρώ για άγαμο και 5000,00 ευρώ για συζύγους.

Μπορείτε να δηλώσετε χρήματα που προήλθαν από διάθεση περιουσιακών στοιχείων όπως πώληση αυτοκινήτου ή ακινήτου που πραγματοποιήθηκε το 2011 αφού πρώτα αφαιρεθεί το κόστος αγοράς του. Δεν αφαιρούμε το κόστος αν κατά τη περίοδο που είχε γίνει η αγορά είχε ληφθεί υπόψη ως τεκμήριο κατά τον υπολογισμό του εισοδήματος.

Δάνεια και οι γονικές παροχές μπορούν να χρησιμεύσουν για την αποφυγή των τεκμηρίων καθώς και τα κέρδη από τυχερά παιχνίδια και λαχεία αφού πρώτα επισυναφθεί βεβαίωση από τον οπαπ ή τη διεύθυνση λαχείων.

Δωρεές από τρίτα πρόσωπα συγγενικά ή μη μπορούν και αυτές να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουμε τα τεκμήρια. Εδώ να αναφέρουμε ότι για τους συνταξιούχους που είναι άνω των 65 ετών τα τεκμήρια μειώνονται κατά 30%.
Τέλος πέρα από τα τεκμήρια είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η δήλωση είναι υποχρεωτικό να γίνει μέσω διαδικτύου για όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα καθώς και όσοι θα υποβάλλουν δήλωση μέσω εξουσιοδοτημένου λογιστή ενώ να τονιστεί ότι για εισοδήματα που θα είναι πάνω από τα 12.000 ευρώ η δήλωση θα πρέπει να σταλεί υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.

Δημοσιεύτηκε στη Θασιακή στις 27/03/2012 ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΛΩΤΣΙΚΑΣ
Λογιστής -Φοροτεχνικός

Δημοσιεύθηκε στην Accounting, Logistics, ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ, Φορολογικές υπηρεσίες και χαρακτηρίσθηκε , , , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

20 − 12 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.