Χρήσιμα Θέματα για να εξοικονομήσουμε χρήματα.

Παρακάτω θα αναφερθούμε σε ορισμένους τρόπους που μπορούν να μας βοηθήσουν στην εξοικονόμηση κάποιων χρημάτων. Δεν έχουν να κάνουν με κάποια επιστήμη αλλά είναι απλές συμβουλές που ίσως αρκετοί να μην έχουν σκεφτεί είτε διότι δεν έχουν την ώρα είτε απλά γιατί το αμέλησαν. Επομένως:

  • Όταν έχετε πάρει κάποια μικρά δάνεια όπως καταναλωτικά ή αγορές μέσω πιστωτικής κάρτας ή για την αγορά ενός αυτοκινήτου προσπαθήστε να το αποπληρώσετε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, καθώς τα δάνεια αυτά έχουν συνήθως κυμαινόμενο επιτόκιο και όπως έχει η κατάσταση στη σημερινή εποχή δεν μπορεί να αποκλειστεί μία απροσδόκητη αύξηση των επιτοκίων και να βρεθείτε να πληρώνεται διπλάσια ή και τριπλάσια ποσά από αυτά που δανειστήκατε αφού όσο θα το καθυστερείται θα πληρώνεται τόκους και η αποπληρωμή θα καθυστερεί . Εξάλλου σκεφτείτε ότι σε παρόμοιες αγορές (π.χ αγορά ενός αυτοκινήτου) αυτά που αποκτήσατε χάνουν την αξία τους απ’ την αμέσως επόμενη μέρα.

Επομένως θα βρεθείτε να πληρώνετε σε διπλή τιμή αυτό που αγοράσατε ενώ εσείς αν πάτε να πουλήσετε αυτά που αγοράσατε μετά από πάροδο ορισμένων χρόνων δε θα πάρετε πίσω ούτε τα μισά, αν προσθέστε και τη πιθανή μείωση του μισθού σας τότε καταλαβαίνεται ότι έχετε χάσει πολλά χωρίς λόγο. Συμπερασματικά αποπληρώστε αυτά τα χρέη όσο δυνατόν γρηγορότερα.

  • Αποταμιεύστε όσα περισσότερα χρήματα απ τη στιγμή που θα λάβετε το μισθό σας και μην βάλετε στην άκρη ότι περισσέψει στο τέλος γιατί τότε είναι πολύ πιθανό να μην αποταμιεύσετε τίποτα. Αν τα βάζετε στην άκρη απ’ την αρχή τότε και μόνο θα μαζέψετε κάποια χρήματα στην άκρη καθώς θα ρυθμίσετε τα έξοδά σας χωρίς να βάλλεται μέσα αυτό το ποσό.
  • Δώστε προτεραιότητα στα χρέη σας. Αφού λοιπόν τακτοποιήσετε τις διάφορες δόσεις που χρωστάτε και πληρώσετε τους διάφορους λογαριασμούς (να φύγει αυτό το βάρος) έπειτα προβείτε στις διάφορες αγορές σας βάζοντας προτεραιότητα σε αυτά που έχετε πραγματικά ανάγκη . Για παράδειγμα να μην κάνετε αγορά ενός νέου πολυτελούς σαλονιού για το σπίτι σας αλλά πορευθείτε με αυτό που έχετε και αν αυτό δεν είναι εφικτό αγοράστε κάτι φθηνότερο.
  • Αξιοποιήστε την τεχνολογία. Θα κερδίσετε και χρόνο και χρήμα αν κάνετε τις διάφορες πληρωμές σας απ το διαδίκτυο μέσω e –banking αφού δε θα χρειαστεί να πάρετε το αυτοκίνητο, άρα να κάψετε βενζίνη.
  • Φτιάξτε μια λίστα για κάθε μήνα ξεχωριστά. Εκεί γράψτε τι έξοδα έχετε για το μήνα αυτό και τι έσοδα, γράψτε πόσα ξοδέψατε και πόσα σας μένουν. Αυτό θα σας βοηθήσει να βλέπετε με αριθμούς την οικονομική σας κατάσταση. Σκεφτείτε ότι όταν κάνουμε τους υπολογισμούς θεωρητικά μπορεί να προβούμε σε παραπάνω σπατάλες από αυτές που υπολογίζαμε στο μυαλό μας και στο τέλος να μη μας φτάνουν τα χρήματα για αναγκαία αγαθά. Το να βλέπουμε τα δεδομένα μας υπενθυμίζει καλύτερα για το πού βρισκόμαστε, ενώ με αυτή την οργάνωση θα μπορείτε να κάνετε έλεγχο στους προηγούμενους μήνες και να περιορίσετε κάποια περιττά έξοδα.

Βάλτε πρόγραμμα σε όλα ακόμη και τα πιο απλά. Όλοι μας είτε το θέλουμε είτε όχι καλό θα ήταν να λειτουργούμε σαν μια μικρή επιχείρηση. Σκεφτόμαστε τις ανάγκες μας βάζουμε προτεραιότητες, ρυθμίζουμε τα έξοδα μας και προσπαθούμε να έχουμε το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος. Καλή επιτυχία λοιπόν.

Ιωάννης Κλώτσικας

Λογιστής – Φοροτεχνικός Δημοσιεύτηκε στη Θασιακή στις 13/03/2012.

Δημοσιεύθηκε στην Accounting, Logistics, ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ, Φορολογικές υπηρεσίες και χαρακτηρίσθηκε , , , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

17 + three =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.