Απολογισμός του Καλοκαιριού

Όπως παρατηρούμε όλοι οι συνθήκες που επικράτησαν στο φετινό τουρισμό ήταν διαφορετικές. Όλοι αναμέναμε πότε θα έρθει ο πολύς κόσμος που τελικά όμως δεν ήρθε όπως άλλες χρονιές ή αν ήρθε αυτό συνέβη για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Φυσικά και θα πρέπει όλοι λίγο πολύ να είμαστε ευχαριστημένοι και δεν πρέπει να έχουμε την αίσθηση ότι ήρθε η καταστροφή. Φοβηθήκαμε ιδίως στη διάρκεια των εκλογών ότι ίσως η χρονιά να ήταν καταστροφική.

Σε τελική ανάλυση όμως βλέπουμε ότι ναι μεν υπήρχε μια πτώση αλλά η κατάσταση τελικά ήταν καλή σε σχέση με τις συνθήκες που επικράτησαν στην Ελλάδα.

Βλέπουμε ότι το νησί μας βρίσκεται σε τέτοια τοποθεσία που δύσκολα και μόνο σε περίπτωση ολοκληρωτικού χάους θα έρθει μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό καθώς βρισκόμαστε στο βόρειο τμήμα της Ελλάδος και αποτελούμε πόλο έλξης για όλα τα βαλκάνια όντας το μοναδικό και κοντινότερο νησί, (Ρουμάνοι, Σέρβοι, Βούλγαροι, Σκοπιανοί, Κροάτες κα) δίχως να χρειάζεται να καλύψουν τεράστια απόσταση μπορούν να ταξιδέψουν με το αυτοκίνητο τους και να μας επισκεφτούν δίχως μεγάλη ταλαιπωρία. Εκεί που πρέπει να σταθούμε, διότι πολλές φορές στα πηγαδάκια ακούγονται διάφορα σχόλια, είναι να μην υποτιμάμαι αυτόν το τουρισμό διότι αν δεν είχαμε και αυτόν το τουρισμό τότε ίσως τώρα να μιλούσαμε για καταστροφή. Οι παραλίες, οι ταβέρνες και οι καφετέριες λίγο πολύ κινήθηκαν χάρη σε αυτούς τους λαούς και θεωρώ ότι θα πρέπει να τους κρατήσουμε και να προβάλουμε ακόμη περισσότερο το νησί μας σε αυτά τα μέρη.

Όπως έχω ακούσει από πολλούς και δε θα διαφωνήσω μαζί τους η Θάσος είναι η <<Μύκονος των Βαλκανίων>>. Σίγουρα θα πρέπει να ανοίξουμε τους ορίζοντες μας και σε άλλα κράτη και να βρούμε τρόπους να προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Για παράδειγμα το άνοιγμα προς τη Τουρκία και μια μεγαλύτερη προβολή εκεί θα έφερνε ένα νέο κομμάτι τουρισμού. Ωστόσο κόσμος έρχεται και τώρα από εκεί αλλά αν οι διαδικασίες για να έρθουν είναι ευκολότερες, όπως η έκδοση βίζας, τότε θα έρθουν ακόμη πιο πολλοί. Φέτος έγινε μια προσπάθεια με Ρώσους τουρίστες και πιστεύω ότι τα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά. Αυτό που θα πρέπει και το κράτος και οι επαγγελματίες να προσέξουν είναι το κομμάτι του Ελληνικού τουρισμού. Φέτος η διαφορά ήταν μεγάλη καθώς Έλληνες τουρίστες είδαμε για σύντομο χρονικό διάστημα και αυτοί αποτελούσαν μειοψηφία. Έτσι μια σωστή προβολή του νησιού σε όλη την Ελλάδα σε συνδυασμό με κίνητρα που θα δοθούν από τη πολιτεία καθώς και από τους επαγγελματίες( διάφορες επιδοτήσεις ή προσφορές) να μπορέσουν ξανάγεμίσουν τα νησιά μας.

Τέλος ο συντονισμός και η καλή αξιοποίηση του υπάρχοντος χώρου θα φέρει μεγαλύτερη ανάπτυξη. Να δοθούν κίνητρα για νέα ξενοδοχεία, νέες επενδύσεις και να αξιοποιηθούν καλύτερα τα παράλια του νησιού.

Να πάψουν πια να υπάρχουν χωματόδρομοι σε παραλιακούς δρόμους και να υπάρχει βέβαια και ο ανάλογος φωτισμός σε όλο το νησί διότι πραγματικά σε πολλές περιπτώσεις οι τουρίστες περπατάνε στα σκοτάδια και στις λάσπες (ιδίως μετά από βροχή). Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη και προσέλκυση περισσότερου κόσμου δίχως να έχουμε τις ανάλογες υποδομές.

Όλοι μαζί για το καλό του νησιού μας με τις ατελείωτες ομορφιές μπορούμε να κάνουμε το νησί τον πρώτο προορισμό της χώρας, καθώς έχουμε τις προοπτικές.

Ας πάψει πια ο διαχωρισμός σε βόρειο και νότιο νησί και ας δούμε το θέμα συνολικά γιατί ποιόν πραγματικά θα ωφελούσε αν το ένα κομμάτι του νησιού είναι άδειο και το άλλο γεμάτο? Πιστεύω ότι μόνο χάσιμο θα είχαμε από κάτι τέτοιο.

Έτσι με συνεννόηση, καλή θέληση και ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗ ΘΑΣΙΑΚΗ ΣΤΙΣ 05/09/2012

Δημοσιεύθηκε στην Accounting, Logistics, Θάσος/Thassos, ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ, Φορολογικές υπηρεσίες και χαρακτηρίσθηκε , , , , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2 × five =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.