Επείγει ο εκσυγχρονισμός του συστήματος

Η ελευθερία στο φορολογικό σύστημα θα έκανε τη χώρα μας περισσότερο ευέλικτη, και λέγοντας ελευθερία δεν εννοώ κατάργηση των νόμων αλλά καλύτερη διαχείριση αυτών ώστε κανένας πια να μην φοβάται όταν ακούει για φορολογία.

Για παράδειγμα ο κώδικας βιβλίων και στοιχείων έχει συμπληρωθεί η τροποποιηθεί εκατοντάδες φορές με αποτέλεσμα αντί να γίνονται τα πράγματα πιο εύκολα για τις επιχειρήσεις να δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο με συνέπεια να υπάρχει περισσότερη ταλαιπωρία απ’ ότι διευκόλυνση. Όταν μία επιχείρηση για παράδειγμα χρωστάει είτε στο ΙΚΑ είτε στο ΤΕΒΕ ή στην εφορία τότε δεν μπορεί να θεωρήσει βιβλία ή στοιχεία με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει. Και απλά αναρωτιέμαι αν μια επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει, τότε από πού θα βρει τα χρήματα για να αποπληρώσει τα όποια χρέη έχει? Το πιθανότερο είναι να μην πληρώσει τίποτα καθώς δεν μπορεί να βγάλει έσοδα με αποτέλεσμα να κλείσει ή να χρεοκοπήσει και ως εκ’ τούτου και όλοι οι υπόλοιποι να μην πάρουν τίποτα. Πρέπει λοιπόν να υπάρχουν κίνητρα η κάθε επιχείρηση να μπορεί να λειτουργήσει ώστε με τα έσοδα που θα βγάλει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.

Η ίδρυση μιας επιχείρησης μέχρι πρόσφατα φάνταζε μια ατέλειωτη ταλαιπωρία τώρα βέβαια υπάρχει και η υπηρεσία μιας στάσης η οποία αφορά μόνο την ίδρυση εταιρίας, ωστόσο όμως μέχρι να φτάσεις στο να λειτουργήσει κάτι πρέπει περάσεις από πολλά και διάφορα στάδια. Σκεφτείτε κάποιον που χτίζει ένα μικρό κατάστημα με σουβλάκια το οποίο είναι ιδιόκτητο. Θα πρέπει να καταφέρει να το χτίσει ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες για τις οικοδομικές άδειες, στη συνέχεια να πάει στο δήμο να κάνει αίτηση για άδεια με σουβλάκια και μετά να περιμένει το υγειονομικό για Έλεγχο, να περιμένει να έρθει η εφορία να δει αν όντως υπάρχει το κατάστημα και στη συνέχεια αφού πάρει βεβαιώσεις από τεβε, ικα να μπορέσει να αρχίσει σιγά σιγά να λειτουργεί.

Καταλαβαίνετε την ταλαιπωρία και τη διαδικασία που υπάρχει. Ωστόσο το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στις επιχειρήσεις αλλά και τους ιδιώτες μη επιχειρηματίες. Ενδεικτικά αναφέρω την περίπτωση που κάποιος αποβιώσει. Όταν λοιπόν κάποιος πεθάνει τότε θα πρέπει οι συγγενείς του εκτός από τη στεναχώρια τους να ασχολούνται και με διάφορες άλλες εκκρεμότητες που άφησε πίσω του ο πρώην φορολογούμενος. Δηλαδή θα πρέπει να ενημερώσουν το ληξιαρχείο, το δήμο και στη συνέχει να πάνε στην εφορία και να δηλώσουν τον θάνατό ζητώντας τους εκεί και χαρτιά για το αν υπάρχει διαθήκη ή όχι. Στη συνέχεια θα πρέπει να υποβάλουν και φορολογική δήλωση για τον θανόντα για τα εισοδήματα που απέκτησε μέχρι τη στιγμή που ζούσε. Με αποτέλεσμα οι συγγενείς όχι μόνο να ταλαιπωρούνται αλλά να πρέπει να πληρώσουν και φόρο. Όλα αυτά θα μπορούσαν αυτοματοποιημένα η μια υπηρεσία να ενημέρωνε την άλλη και όλα να γίνονταν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Η ελάφρυνση της φορολογίας και η χρηματοδότηση της τεχνολογίας ώστε γρήγορα και εύκολα να γίνεται η δουλειά κάποιου πρέπει εσπευσμένα να προωθηθούν. Είμαστε στο 2012 και βαδίζουμε μπροστά, ας πάψουν πια οι ουρές και η ατελείωτη γραφειοκρατία. Η λύση που θα δοθεί θα πρέπει να είναι ριζική, τα παλιά να πάψουν να ισχύουν και να γίνει ένα νέο ξεκίνημα καθώς όταν πάνω στα παλιά απλά συμπληρώνεις τότε χάνεις το νόημα και ξεχνάς γιατί ξεκίνησες. Επομένως η λύση δεν είναι η τροποποίηση των νόμων αλλά η κατάργηση των παλιών και η δημιουργία νέων.

Ωστόσο τα πράγματα βλέπουμε να παραμένουν στάσιμα, οι ουρές να συνεχίζονται και η απελπισία πως όλα θα μείνουν έτσι για πάντα μεγαλώνει. Η ελευθερία στις επιχειρήσεις θα τις απαλλάξει απ’ το φόβο και θα κινηθούν άνετα δίχως άγχος. Τρόποι έλεγχου μπορούν να βρεθούν άπειροι αλλά επιτέλους ας απαλλαγούν απ΄ το φόβο αν θα τους πιάσουν επειδή δεν έκοψαν μια απόδειξη.

Το ίδιο ισχύει και για τους μη επιχειρηματίες τους απλούς πολίτες, θα πρέπει να δοθεί η αίσθηση της ασφάλειας της δικαιοσύνης και των κινήτρων ότι ζούνε σε μια χώρα ήρεμη, Fiera, αξιόπιστη, απαλλαγμένοι από την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια διότι δυόμιση χρόνια τώρα όλοι ζούμε με την ανασφάλεια.

DIMOSIEYTIKE I THASIAKI IN 20/08/2012

Δημοσιεύθηκε στην Contabilità, Logistica, CONTABILITÀ, Servizi fiscali και χαρακτηρίσθηκε , , , , , , , , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

5 × four =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.