Συνδυασμός παλιού και νέου συστήματος

Για να πετύχει κάποιος σε έναν τομέα πρέπει να έχει στη ζωή του ένα κίνητρο, μια ελπίδα ότι θα αλλάξει κάτι. Στην πραγματικότητα για να πετύχει κάποιος να αλλάξει μια δεδομένη κατάσταση δεν είναι εύκολο. Η ουσία των πραγμάτων βρίσκεται εκεί που είναι και το αποτέλεσμα μιας στιγμής. Σε μια στιγμή μπορεί να είσαι σε ένα επίπεδο Α και ξαφνικά να βρεθείς σε ένα επίπεδο Β. θέλει ιδιαίτερη προσοχή το πώς χειριζόμαστε τις διάφορες καταστάσεις που προκύπτουν. Καταστάσεις απρόσμενες, τυχαίες και παροδικές.

Αυτό που μπορεί κάποιος εύκολα να κάνει είναι να σηκωθεί από εκεί που κάθεται και να πάει να κάτσει κάπου αλλού όπου είναι πιο αναπαυτικά. Όσο και αν έχουμε συνηθίσει τον παλιό μας καναπέ όσο και να μας βολεύει ήρθε η στιγμή να τον αλλάξουμε, να πάρουμε καινούριο. Έτσι λειτουργεί και το όλο σύστημα. Το παλιό σύστημα πάλιωσε και θέλει αλλαγή. Δεν είναι όμως τόσο απλό το να πάρεις μια τέτοια απόφαση τόσο γρήγορα. Θέλει να έχει γίνει και η κατάλληλη προεργασία. Αυτοί όμως που έχουν αναλάβει την αλλαγή παραμένουν στα βάθη και στην άβυσσο του παλιού μας συστήματος. Όσο και αν γίνονται κάποιες φιλότιμες προσπάθειες να αλλάξει η κατάσταση είμαστε ακόμη και αυτή τη στιγμή δέσμιοι του παλιών συνθηκών. Η χαρτούρα παραμένει χαρτούρα και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες είναι συνήθως συνοδευτικές της χαρτογραφίας. Κάποτε θα φτιάξουν τα πράγματα (λογικά) αλλά μέχρι τότε ποίος ξέρει τι έχει να γίνει σε αυτό το μεταβατικό στάδιο. Ενδεικτικά θα αναφέρω δυο παραδείγματα για να κατανοήσετε καλύτερα το συνδυασμό παλαιού και νέου συστήματος.

Πριν από λίγες μέρες μου ζήτησε ένας πελάτης να τον βοηθήσω να βρει μία αίτηση σε μια συγκεκριμένη κρατική σελίδα στο διαδίκτυο( η οποία αφορούσε σε κάποια πρόσληψη για μια δουλειά). Όταν λοιπόν διαπίστωσα τη δυσκολία να βρω την αίτηση, κατάλαβα ότι με το παρόν σύστημα όχι μόνο πρέπει κάποιος να έχει ιδιαίτερες γνώσεις αλλά και η όλη διαδικασία απαιτούσε διπλό κόπο απ’ ότι παλιά καθώς και πρέπει να είσαι γνώστης ηλεκτρονικού υπολογιστή για να βρεις αυτά που απαιτούνται αλλά στη συνέχεια πρέπει να τα εκτυπώσεις να μαζέψεις ότι άλλο χρειάζεται και να τα στείλεις ταχυδρομικά. Με λίγα λόγια δύο σε ένα , ο τέλειος συνδυασμός.

Δεύτερη περίπτωση αφορά στο νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων ( μέσω ΕΣΠΑ) για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εδώ λοιπόν αφού θέλει να υποβάλεις την αίτηση ηλεκτρονικά συμπληρώνοντας εκεί διάφορες λεπτομέρειες, στη συνέχεια θα πρέπει να υποβάλεις και φάκελο με όλα τα στοιχεία. Απ ότι βλέπουμε και εδώ υπάρχει ο συνδυασμός τεχνολογίας και χαρτογραφίας. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι ή αλλάζεις τα δεδομένα και τα κάνεις καλύτερα ή τα αφήνεις ως έχουν χωρίς να τα μπερδεύεις. Καθώς με τον τρόπο που δουλεύουν τα περισσότερα σε αυτό το μεταβατικό στάδιο λειτουργούν ακριβώς έτσι. Κάποια γίνονται ηλεκτρονικά και κάποια όχι, με αποτέλεσμα να μην γίνονται πιο εύκολα τα πράγματα αλλά μάλλον να δυσκολεύουν περισσότερο.

Δημοσιεύτηκε στη Θασιακή στις 13/02/2013

Δημοσιεύθηκε στην Accounting, Logistics, ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ, Φορολογικές υπηρεσίες και χαρακτηρίσθηκε , , , , , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

three + seven =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.