Τα βασικά είδη των επενδύσεων

Όπως κυλάει η κατάσταση και όπως πάνε τα πράγματα άλλο τόσο περνάμε και εμείς σε νέες συνθήκες με αποτέλεσμα νέα δεδομένα να δημιουργούνται. Ωστόσο ένα θέμα που απασχολούσε και απασχολεί είναι αυτό των επενδύσεων. Οι επενδύσεις στη σημερινή εποχή δεν είναι κάτι εύκολο ή απλό, το να επενδύεις θέλει χρόνο, δουλειά, άγχος και στεναχώρια. Τι στην ουσία γίνεται όταν κάποιος θέλει να επενδύσει;
Οι επενδύσεις χωρίζονται σε κάποιες κατηγορίες ανάλογα με το σκοπό στον οποίο αποσκοπούν.
• Έτσι έχουμε επενδύσεις που ξεκινάνε μια δεδομένη στιγμή με σκοπό να δημιουργήσουμε κάτι. Παράδειγμα όταν κάποιος διαθέτει κάποια χρήματα και τα δίνει κάπου για να φτιάξει ένα κτήριο ή γενικότερα μια εγκατάσταση όπου θα στεγαστεί μια επιχείρηση.
• Μια δεύτερη περίπτωση επενδύσεων αφορά ο εκσυγχρονισμός μιας ήδη υπάρχουσας επιχείρησης. Για παράδειγμα η αγορά νέων μηχανημάτων ή εξοπλισμού γενικότερα σε ένα εργοστάσιο, βιοτεχνία ή σε ένα ξενοδοχείο.
• Ακόμη μια κατηγορία επενδύσεων αφορά την επέκταση μιας επιχείρησης όπως είναι η αγορά επιπλέων μηχανημάτων και εξοπλισμού από τα ήδη υπάρχοντα, η επέκταση των κτηριακών εγκαταστάσεων στον ίδιο τόπο όπου στεγάζεται η επιχείρηση και τέλος η επέκταση σε άλλο τόπο, πόλη , ή και κράτος.
Αυτές οι κατηγορίες επενδύσεων αφορούν κυρίως σε υλικά αγαθά που είτε τα φτιάχνουμε είτε τα αγοράζουμε. Ωστόσο έχουμε και επενδύσεις που αφορούν εν’ μέρει σε μη υλικά αγαθά. Κάποια παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων είναι
• Η επένδυση στο χρηματιστήριο και η αγορά μετοχών σε μια εταιρία
• Η επένδυση στις γνώσεις όπως είναι η εκπαίδευση σε κάποιους τομείς οι οποίες γνώσεις αργότερα μπορούν να μας βοηθήσουν ώστε μας αποφέρουν κάποιο κέρδος.
• Τέλος υπάρχουν και αυτές όπου τοποθετούμε κάπου τα χρήματα μας όπως σε μία τράπεζα και λόγω του ότι δίνουμε στη τράπεζα τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιεί μας ανταμείβει με κάποιο τόκο.
Μια επένδυση έχει συνήθως ως στόχο το κέρδος και χωρίς αυτό κανένας δεν ξεκινάει τίποτα. Επενδύω σήμερα (διαθέτω χρήματα σήμερα) για να κερδίσω κάτι στο μέλλον.
Υπάρχουν επενδύσεις που γίνονται όχι μόνο για να βγάλουμε χρήματα αλλά αποσκοπούν σε κάποιο μελλοντικό η κοντινό όφελος. Το να φτιάξει κάποιος ένα σπίτι για να μένει εκεί μπορεί να θεωρηθεί επένδυση μπορεί και όχι. Θεωρείται εν μέρη επένδυση καθώς θα το έχει και στο μέλλον και ίσως αργότερα το πουλήσει ακριβότερα απ’ ότι του κόστισε, από την άλλη όμως δεν του αποφέρει άμεσα κάποιο οικονομικό όφελος αλλά του λύνει το πρόβλημα της διαμονής με αποτέλεσμα με κάποιο τρόπο κάτι του προσφέρει.
Άλλη μια τέτοια περίπτωση αφορά κάποιες επενδύσεις που κάνει ένα κράτος. όταν για παράδειγμα αυτό επενδύει σε νέα κτήρια και εγκαταστάσεις για τα σχολεία ή και σε νέες μεθόδους διδασκαλίας, το κράτος δεν αναμένει να βγάλει χρήματα αλλά να αποκομίσει το όφελος ότι στο μέλλον θα έχει μορφωμένους πολίτες. Επομένως ελπίζει σε κάτι.
Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι η επένδυση είναι όρος πολυδιάστατος. Υπάρχουν διάφορα είδη που αποσκοπούν σε διαφορετικούς σκοπούς, η επιλογή είναι του κάθε ενδιαφερόμενου χωριστά. Για να προχωρήσει όμως μια επένδυση, τουλάχιστον στον ιδιωτικό τομέα χρειάζονται κίνητρα. Υπάρχουν άραγε;

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗ ΘΑΣΙΑΚΗ ΤΟ ΔΕΚΕΜΡΙΟ ΤΟΥ 2013

Δημοσιεύθηκε στην Accounting, Logistics, ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ, Φορολογικές υπηρεσίες και χαρακτηρίσθηκε , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

5 × 1 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.